Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break" in /customers/1/1/a/tampereenisannointipalvelu.fi/httpd.www/wp-content/themes/portum/inc/helpers/class-portum-helper.php on line 735 Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break" in /customers/1/1/a/tampereenisannointipalvelu.fi/httpd.www/wp-content/themes/portum/inc/helpers/class-portum-helper.php on line 743

Suunnitteletko remonttia tai muutostyötä?

Muista myös lakiin perustuva ilmoitusvelvollisuus taloyhtiölle ja verottajalle

Taloyhtiölle tulee ilmoittaa remontista aina, jos se vaikuttaa yhtiön kunnossapitovastuulla oleviin rakenteisiin tai järjestelmiin. Ilmoitus on tehtävä myös, jos muutostyö vaikuttaa muihin osakkaisiin tai voi aiheuttaa yhtiölle tai osakkaille haittaa tai vahinkoa joko muutostyön aikana tai sen jälkeen.

Taloyhtiölle aina ilmoitettavia muutoksia ovat mm.
• Kylpyhuone- ja keittiöremontit
• Remontit, joilla voi olla vaikutusta lämmitysjärjestelmään, vesijohtoverkkoon tai viemäröintiin, sähköihin, ilmanvaihtoon tai akustiikkaan
• Lattiaremontit (myös pinnoitteiden vaihto, esimerkiksi laminaattilattian asennus), jos ne voivat vaikuttaa askeläänieristykseen

Taloyhtiön luvan lisäksi suuremmat muutokset edellyttävät rakennus- tai toimenpideluvan hakemista. Tällaisissa tilanteissa taloyhtiön hallitus yleensä valtuuttaa osakkaan hakemaan rakennuslupaa taloyhtiön puolesta.

Rakennus- tai toimenpidelupaa edellyttäviä remontteja voivat olla mm.
• Parvekelasien asentaminen
• Kylpyhuoneen laajentaminen tai siirtäminen ja muiden huonetilojen käyttötarkoitusmuutokset
• Saunan rakentaminen
• Ilmalämpöpumpun asentaminen silloin kun se vaikuttaa julkisivuun

HUOM! Remontista tulee ilmoittaa aina myös verottajalle, jos sen tekeminen edellyttää rakennus- tai toimenpidelupaa.

Pieniä remontteja, joita ei tarvitse ilmoittaa taloyhtiölle:
• Pintojen maalaus
• Tapetointityöt
• Kaapistojen ovien vaihto
• Muut vastaavat pienet muutokset

Jos olet epävarma ilmoitusvelvollisuudesta, voit olla yhteydessä asiakaspalveluumme asian varmistamiseksi.

Ilmoituksen tekeminen ja käsittelyajat
Muutostyöilmoitus on tehtävä taloyhtiölle riittävän ajoissa ennen remontin alkua, jotta hallitus ehtii tarvittaessa käsitellä ilmoituksen. Yleensä riittävä aika on noin kaksi viikkoa. Muutostyötä ei saa aloittaa ennen taloyhtiön myöntämää lupaa.

Ilmoitus tulee tehdä ensisijaisesti kotisivuiltamme löytyvällä muutostyöilmoituslomakkeella. Tarvittaessa muusta ilmoitustavasta voi sopia isännöitsijän kanssa.

Lisätietoa verottajalle annettavasta rakentamisilmoituksesta löytyy verottajan ohjesivulta.

Ilmoituksista ja valvonnasta aiheutuvat kustannukset
Jos yhtiö joutuu pyytämään ilmoituksen johdosta lisäselvityksiä tai käyttämään asiantuntijoita lisäselvityksien saamiseksi, yhtiöllä on oikeus veloittaa kohtuulliset selvityskulut osakkaalta.

Asunto-osakeyhtiölain mukaan taloyhtiön hallituksen velvollisuutena on huolehtia osakkaan muutostyön riittävän valvonnan järjestämisestä, jotta voidaan varmistua yhtiön kunnossapitovastuulle jäävien rakenteiden ja järjestelmien asianmukaisesta toteutuksesta, sekä siitä, että työ tehdään hyvän rakennustavan mukaisesti.

Yhtiön tulee myös arkistoida ja säilyttää muutostyöasiakirjat.

Asunto-osakeyhtiölain mukaan osakas on velvollinen korvaamaan yhtiölle muutostyöstä syntyvät kohtuulliset valvontakustannukset sekä muutostyöilmoituksen käsittelystä
yhtiölle aiheutuvat kohtuulliset lisäselvityskustannukset.

Entä jos en ilmoitakaan tekemästäni muutostyöstä?
Jos muutostyö on toteutettu hyvän rakennustavan vastaisesti tai siitä aiheutuu yhtiölle haittaa, yhtiö voi määrätä muutostyön korjattavaksi tai korjauttaa puutteet muutokset toteuttaneen osakkaan kustannuksella.

Jos muutostyö olisi edellyttänyt rakennus- tai toimenpidelupaa, rakennusvalvontaviranomainen voi asettaa huoneiston käyttökieltoon tai määrätä rakenteet ennallistettaviksi.

Tiedot huoneiston muutostöistä on ilmoitettava asunnon isännöitsijäntodistuksessa. Todistukselta puuttuva merkintä korjauksista tai todistukseen tehty merkintä luvattomasta muutostyöstä vaikeuttaa asunnon myyntiä huomattavasti. Hyvin dokumentoitu ja asianmukaisesti valvottu remontti taas vaikuttaa positiivisesti asunnon arvoon ja helpottaa myyntiä.

Muutostyöilmoitus